Wanneer wordt uw bedrijfsnetwerk gehackt?


De vraag is namelijk niet meer of uw bedrijfsnetwerk gehackt gaat worden, maar eerder wanneer. Bedreigingen komen van vele kanten. Van Noord-Korea’s divisies hack-soldaten tot de georganiseerde misdaad, die in het gijzelen van uw data een nieuwe inkomstenbron heeft gevonden.

edwards2_92642cAls we Marc Goodman, auteur van de Future Crimes, mogen geloven is de schade voor het bedrijfsleven over vier jaar wereldwijd 2.100 miljard dollar. Bij het lezen van zijn boek vliegen de schrikbarende cijfers je rond de oren. Waaruit de Telegraaf gisteren citeerde. Zo duurt het bij 62% van de data breaches (datalekken) minimaal 2 maanden tot dat deze ontdekt worden1 en zou de gemiddelde duur van een breach zelfs 210 dagen zijn2. Dan moeten er dus ook gevallen van meerdere jaren bij zitten. Men neemt in ieder geval rustig de tijd om door uw netwerk te struinen. En hoe worden de meeste datalekken ontdekt? Door het security team, de chief information officer of de systeembeheerder? Nee hoor, in 97% van de gevallen worden bedrijven hierover geïnformeerd door derden. Bijvoorbeeld een boze benadeelde klant.

Want niet alleen is de schade voor de bedrijven ongekend, de gevolgen voor de privacy van de klanten is minsten even schokkend. Want welke gegevens van u en mij komen hierdoor op straat? Bij het Amerikaanse bedrijf Target werden 100 miljoen klantgegevens gestolen, bij Sony 110 miljoen. Het gaat dus om gigantische aantallen en de plegers kunnen simpelweg gebruikmaken van gespecialiseerde maatwerk software om inloggegevens of persoonsgegevens te stelen.

Nu niet gelijk allemaal moedeloos worden en in een hoekje gaan zitten huilen. Data security een wezenlijk onderdeel maken van uw business, bewustwording creëren bij uw medewerkers en u goed laten adviseren helpt enorm. En mocht het noodlot dan toch een keer toeslaan, zorg dan dat er heel goed calamiteitenplan klaarligt.

 

1-The Landmark Survey – Verizon Business Services
2-Trustwave Holdings